Fröknäcke från 56kilo

Här kommer ett tips på ett frönknäcke jag bara älskar. 
Det är från 56kilo och är riktigt gott. 
 
Åse skriver att det blir 20 portioner, men jag har som mest lyckats få det till 18 bitar. Kanske är det jag som gör för stora, eller så är smeten inte tillräckligt tunn? I vilket fall som helst så är det gott! 
 
Ingredienser
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl pumpafrön (kan bytas mot solroskärnor)
1/2 dl hela linfrön
4 msk chiafrön
2 msk pofiber eller mandelmjöl alt kruskakli
1 msk fiberhusk
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk mortlad anis, kummin och fänkål (blanda 50/50)
Vallmofrön + flingsalt till topping
 
Jag har ändrat lite när jag gör mitt knäcke, jag tar t.ex. inte salt i och inte heller anis, kummin och fänkål, av den enkla anledning att jag inte orkar köpa det och för att jag tycker knäcket är riktigt gott som det är. Sedan använder jag mandelmjöl, då det är vad jag har hemma. 
 
Instruktioner
Lägg bakpapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Häll därefter vattnet över fröblandningen, rör om ordentligt.
Låt stå en liten stund tills vattnet blandats in och frösmeten håller ihop.
Häll upp på en plåt med bakplåtspapper (OBS! Inte smör(gås)papper!), sprid ut till en kaka med slickepott. Se till så det inte blir några lufthål. Det går enklare om man lägger ett smort bakplåtspapper ovanpå och kavlar ut jämnt. Se bara till så knäckebrödet inte blir på tok för tunt, då bryts det lätt sedan.
Sprinkla vallmofrön och lite flingsalt över.
Grädda på 160° varmluft i ca 60-70 minuter. Efter ca 30 min, ta ut plåten och skär smeten i rutor med pizzaskärare. Det går givetvis bra att bara bryta fröknäcket i bitar sedan.
När knäcket är hårt men inte bränt så är det klart.
Ta ut och dra av från pappret med en gång. Förvara i burk.
Av åse falkman fredrikson
https://56kilo.se/froknacke/
 
Jag har ingen varmluftsugn, så jag har haft ugnen på 175grader istället, men tiden är ungefär detsamma. Jag tyckte däremot inte det gick något vidare att skära med pizzaskärare, har nog en dålig sådan utan jag använder en stor kökskniv. Förvarar inte heller mitt knäcke i en burk, utan i en försluten platspåse i skafferiet och det håller sig hårt och knäckigt tills det tar slut. 

Detta bröd är mycket populärt här hemma, yngsta dottern älskar det. Visst kanske blir man avskräckt av alla ingredienser, om man inte har dessa hemma. Men det räcker så länge och man får mycket bröd av det. 

Enligt Kostbevakningen så blir hela smetet (när man som jag använder mandelmjöl) på:
52 gram protein, 112g fett och 21g kolhydrater. 
Jag får ut 18 stycken, ungefär nästan lika stora bitar och då går en bit på:
Protein: 2,9gram Fett: 6,2gram och Kolhydrater:1,2gram. 
Frukost med fröknäcke, ost och skinka på och till det ägg med smör. 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

nujavlarjenny.blogg.se

Här berättar jag om min viktresa från 84 kilo. Ger tips på lowcarbmat som har funkat för mig.

RSS 2.0